Skrevet af:Poul

Dato: 16. august, 2018

Har du mistet arbejdsglæden?

Som du kan læse i artiklen, ”Arbejdsglæde – derfor er det så vigtigt!”, kan arbejdsglæde beskrives som den følelse af glæde, du oplever, når du tænker på dit job eller udfører dine arbejdsopgaver. Helt overordnet kommer det af, at du trives i dit arbejde – både med dine arbejdsopgaver og dine kollegaer.

Grunden til at arbejdsglæde er så vigtigt er, at den påvirker vores generelle trivsel og velvære. Dårlig nattesøvn, skrantende helbred, stress, depression, sygemelding. De potentielle konsekvenser ved manglende arbejdsglæde er mange – og ganske alvorlige! Det er ganske enkelt ikke godt for dig, hverken for din generelle livsglæde eller helbred, ikke at føle arbejdsglæde.

Desværre viser undersøgelser, at manglende arbejdsglæde er et utroligt udbredt fænomen. Eksempelvis viste en international Gallup undersøgelse fra 2013, at kun 1 ud af 8 medarbejdere var mentalt dedikerede eller lykkelige i deres arbejde. Det vil sige, at 7 ud af 8 ansatte ikke møder glade og initiativrige ind på arbejdet. Forklaringerne til, hvorfor dem, der ikke er tilfredse, møder op, er mange og sikkert ganske forskellig fra person til person. Men det kan muligvis hænge sammen med, at de ikke er motiveret af eller finder deres arbejde givende.

Men ens arbejdsglæde forsvinder ikke fra den ene dag til den anden. Derfor er det for langt de fleste også muligt at identificere de små tegn, før det resulterer i stress, depression eller sygemelding. I denne artikel kan du læse meget mere om, hvorfor arbejdsglæde kan forsvinde, og hvad du selv kan gøre for at få den tilbage igen.[vc_column width=”2/3″]

Derfor kan din arbejdsglæde forsvinde

Der kan selvfølgelig være mange årsager til, at motivationen og lysten til ens nuværende arbejde er dalende. Både inden og uden for arbejdsmarkedet udvikler vi os hele tiden – vores værdier, prioriteter og interesser ændrer sig og påvirkes af vores sted i livet. De ting, som var afgørende for et godt arbejdsmiljø, både fagligt og socialt, som 25-årig, vil med stor sandsynlighed ikke være de samme som 35-årig eller som 55-årig. Indstillingen til, hvad der er vigtigt i og motiverende ved jobbet, kan således også ændre sig.

Men ifølge Jon Kjær Nielsen, trivselsekspert, er det ofte vores relationer på arbejdspladsen eller manglende resultater, der er skyld i, at vi mister vores arbejdsglæde. Har man eksempelvis været i samme stilling i samme virksomhed i mange år, vil mange nok opleve, at arbejdsopgaverne er blevet rutineprægede og ikke længere har ”nyhedens interesse”.[vc_single_image image=”4295″ img_size=”large”]Denne mangel på udvikling, fremgang og resultater kan for nogen virke demotiverende og resultere i, at man ikke længere trives eller føler glæde i ens job.

Det er derfor helt naturligt, at følelsen af arbejdsglæde kan svinge i løbet af ens professionelle liv. Dét, der er vigtigt, er, at vi reagerer på det. For uanset om det skyldes resultater, relationer eller en kombination af de to, så er det ifølge Harvard Business muligt at arbejde med arbejdsglæden – og nogle gange skal der ikke meget til at rette op på det.[vc_row_inner][vc_column_inner]

Sådan skaber du større arbejdsglæde

Der findes alverdens lister, tips & tricks og oversigter over, hvordan du kan vende den manglende arbejdsglæde og genfinde den. Men det er lettere sagt end gjort. Hvad der virker for nogen, virker ikke for andre. For når alt kommer til alt, handler det nemlig om dig.

Først og fremmest handler det om at finde ud af, hvorfor arbejdsglæden mangler til at begynde med. Er det kollegaer? Arbejdsopgaver? Eller noget helt tredje? Det er måske ikke bare én ting men flere faktorer. Ved at finde ud af, hvorfra den manglende arbejdsglæde stammer, er det nemmere at arbejde målrettet med at genskabe den.

Arbejdsglæde er først og fremmest dit eget ansvar

Det kan være nemt at pege fingre og tænke, ”det er også fordi…”. Men ligesom med glæde i al almindelig, så er arbejdsglæde dit eget ansvar. Selvfølgelig kan der være faktorer, som er ude af dine hænder, der kan påvirke øjebliksbilledet, men helt overordnet er det dit eget ansvar. Derfor er det også vigtigt at være løsningsorienteret, turde sige fra og ikke være bange for at bede om hjælp.

Hvad motiverer dig?

Ifølge Amy Wrzesniewski, professor ved Yale, kan man dele tilgangen til vores arbejde op i 3 kategorier: nogle ser deres arbejde som et job, andre som en karriere og en tredje gruppe som et kald. Pointen her er, at ikke alle mennesker ønsker et top-job med masser af ansvar; for nogle mennesker er det vigtigste ved deres arbejde, at de tjener penge til livet uden for arbejdet. Nøglen her er at reflektere over, hvad der er vigtigt for dig i dit arbejde, hvad der driver og motiverer dig. Er det lønnen, arbejdsopgaverne eller noget helt tredje?

Denne øvelse kan bruges til at sætte ord på dine værdier, og hvad du finder interessant. Som tidligere nævnt kan det være, at det var forestillingen om et højtprofileret job, der var drivkræften for 10 år siden, mens det i dag er noget helt andet. Når det gælder om at finde frem til, hvad der gør dig glad, handler det i høj grad også om at kende sig selv. Når du kommer nærmere på, hvad der driver og motiverer dig arbejdsmæssigt, kan du bruge dette som et afsæt til at forme en arbejdsdag, der giver mening for dig. På den måde tager du også ejerskab over din arbejdsglæde og kan gøre noget konstruktivt ved det.[vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”4343″ img_size=”full”][vc_column width=”3/4″]

Kan arbejdsopgaverne justeres?

Arbejdsglæde er som nævnt tæt knyttet sammen med resultater og relationer. Vi kender nok alle det, at der er visse aspekter ved ens job, som man ikke finder meningsfuldt, hvorfor det kan være svært at finde motivation og begejstring til at udføre opgaverne. I det tilfælde viser forskning, at det kan betale sig at være proaktiv og undersøge, om der er mulighed for at tilpasse og justere de aspekter, så det kommer til at passe bedre med dine interesser.Ligesom vores værdier, interesser og prioriteter ændrer sig over det, er det også ganske naturligt, at et job ændrer sig. De arbejdsopgaver, som du oprindeligt var ansat til at varetage, har udviklet sig eller måske har virksomhedens fokus ændret sig? Uanset hvad årsagen er, er det vigtigt selv at tage styring og ansvar over dine arbejdsopgaver, hvis det er muligt. Tages sådanne tanker og overvejelser op til eksempelvis en MUS-samtale, vil mange ledere nok være åbne for idéen, hvis det er muligt.

Smil! Det smitter.

Der er ingen tvivl om, at ligesom negativ stemning og dårligt humør kan være utrolig smittende, så kan glæde avle glæde – og måske ligefrem forstærke ens eget gode humør. Uanset hvad, så vil det med garanti føles godt at være med til at sprede god stemning og humør.

Men hvis stemningen på arbejdspladsen føles trykket, hvordan skal man så bære sig ad? Først og fremmest handler det om at starte ”roligt” ud: selv de små ting har stor betydning. Det behøver ikke være mere end at sige ”godmorgen”, når du møder ind, være smilende og give ros og komplimenter til kollegaer om både faglige og personlige succeser. Du vil nok opdage, at sådanne gestusser og små initiativer kan sprede sig som ringe i vandet, og inden man får set sig om, er det en helt naturlig del af arbejdslivet.

Så gå forrest og tag ansvar for din arbejdsglæde – forhåbentlig følger kollegaerne med, og du er måske med til at igangsætte et paradigmeskift?[vc_column width=”2/3″]

Sig op!

Men hvad hvis man føler, man har prøvet alt for at genfinde arbejdsglæden? Skal man ”bare finde sig” i det eller? Ikke ifølge Alexander Kjerulff, forfatter og foredragsholder om arbejdsglæde. Han mener, at hvis man føler, at situationen er uholdbar, og man aldrig vil kunne finde glæden, skal man også turde sige op og gå sin vej.

Selvom det kan være skræmmende at sige op – særligt hvis man ikke har et nyt job i kikkerten – så er glæde og trivsel det vigtigste, både professionelt og privat. Måske er det et karriereskift og et spring ud i det ukendte, der genantænder gnisten?[vc_single_image image=”4338″ img_size=”large”][vc_cta h2=”Vil du høre mere om PeopleTools’ Profilværktøjer?” h4=”Lad os tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed i gang” style=”custom” add_button=”right” btn_title=”Kontakt os i dag” btn_style=”outline-custom” btn_outline_custom_color=”#10395d” btn_outline_custom_hover_background=”#10395d” btn_outline_custom_hover_text=”#ffffff” btn_size=”lg” btn_align=”right” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fpeopletools.dk%2Fkontakt%2F%3Futm_source%3Dkontakt%26utm_medium%3Dlink%26utm_campaign%3Dkontakt%2520fra%2520blog|title:Kontakt||” custom_background=”#e2e2e2″ custom_text=”#000000″][/vc_cta][vc_column width=”1/2″]

Kilder

  • Berg, J. M., Dutton, E. & Wrzesniewski, A. (2007). What is Job Crafting and Why Does It Matter? Positive Organizational Scholarship.
  • Wrzesniewski, A., McCauley, C. & Rozin, P. (1997). Jobs, Careers, and Callings: People’s Relations to Their Work. Journal of Research in Personality, (31), 21-33.
  • https://hbr.org/2017/07/what-to-do-when-your-heart-isnt-in-your-work-anymore
  • https://news.gallup.com/poll/165269/worldwide-employees-engaged-work.aspx
  • https://www.business.dk/karriere/find-arbejdsglaeden-eller-sig-op

[vc_column width=”1/2″]

Flere artikler fra PeopleTools:

Vil du høre mere om PeopleTools’ Profilværktøjer?

Lad os tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed i gang