Skrevet af:Poul

Dato: 23. februar, 2021

Antallet af arbejdstimer er altafgørende for udbrændthed – eller hvad?

Hvad tænker du, når du møder en person, der er udbrændt? At vedkommende skal skrue ned for, hvor meget de arbejder? Så er du ikke alene!

Faktisk er det en ”almindelig” antagelse/myte, at man ved at reducere antallet af arbejdstimer, kan ”løse” medarbejderens udbrændthed.

Men udbrændthed er ikke kun forårsaget af overarbejde og mange arbejdstimer.

Ifølge Gallup oplever 76% af alle medarbejdere udbrændthed i løbet af deres arbejdsliv, og hele 28% siger, at de føler sig udbrændte ”meget ofte” eller ”altid”.

udbrændthed gallup undersøgelse

Konsekvenserne er reelle: Gallups analyse viser, at medarbejdere, der ofte oplever udbrændthed i deres job, er 63% mere tilbøjelige til at tage en sygedag og 2,6 gange så sandsynligt, at de aktivt søger et nyt job.

 

Ikke kun antallet af arbejdstimer spiller ind

Mange antager, at udbrændthed på arbejdspladsen udelukkende skyldes overarbejde og mange arbejdstimer. Den gængse tese er, at måden, hvorpå man kommer sig over udbrændthed, er ved at arbejde færre timer: Hold ferie, tag en fridag eller en sygedag.

Men virkeligheden er dog en smule anderledes og mere nuanceret end som så!

Statistik fra Gallup viser, at antallet af ugentlige arbejdstimer har betydning. Når medarbejdere overstiger 50 arbejdstimer om uger, stiger risikoen for udbrændthed signifikant.

Men hvordan medarbejderne oplever deres arbejdsmængde, har større indflydelse på udbrændthed end antallet af arbejdstimer.

Faktisk er der en tendens til, at engagerede medarbejdere, der oplever fleksibiliteten i deres job, arbejder flere timer om ugen end den gennemsnitlige medarbejder, mens de stadig beretter om højere trivsel. Når folk føler sig inspireret, motiveret og støttet i deres arbejde, arbejder de mere – og det arbejde er samtidig signifikant mindre stressende for deres generelle helbred og trivsel.

Med andre ord er det ikke kun antallet af timer, medarbejderen arbejder, der er skyld i udbrændthed. Det er særligt hvordan medarbejderen ledes, og hvordan de oplever deres arbejde og opgaver i de timer.

 

Hvad er ellers af betydning?

Hvis det ikke er antallet af arbejdstimer, der er afgørende for, om en medarbejder bliver udbrændt eller ej, hvad spiller så ind?

Her viste Gallups undersøgelser, at særligt 5 faktorer korrelerede med udbrændthed blandt medarbejdere:

  • Uretfærdig behandling på arbejdspladsen
  • Uoverskuelig arbejdsmængde
  • Uklare rolleforventninger
  • Uklar kommunikation og manglende support fra leder
  • Urimeligt og urealistisk tidspres og deadlines

 

Frit oversat og redigeret efter ”Employee Burnout: The Biggest Myth”.

Vil du høre mere om PeopleTools’ Profilværktøjer?

Lad os tage en snak om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed i gang